Jag kör en bloggutmaning i april. Vill du delta? Klicka in på länken här till vänster, och lämna ditt blogginlägg under kommentarerna. Sedan är det bara att börja blogga om dagens ämnen som du hittar på samma länk. Kom ihåg att länka tillbaka till min blogg, så fler hittar hit och kan delta.
Hela det svenska skolsystemet. Det funkar inte. Jag kommer utgå ifrån mig själv och skriva om vad och varför jag vill förändra svenska skolsystemet.
- Jag anser att hela rektorsprogrammet bör göras om. För det första anser jag inte att 30 högskolepoäng ska kunna benämnas som ett ”program” det är möjligtvis en högskolekurs men knappast ett program! 30 högskolepoäng motsvarar en termin på högskolan/universitet. Jag brukar jämföra det med att läsa en kurs i svenska som ger behörighet upp till årskurs 6! ”Programmet” läses dessutom under tre år! För att få ihop 30 högskolepoäng! Jag har läst 30 högskolepoäng per år för att bli specialpedagog och speciallärare! Då är utbildningen ändå 90 högskolepoäng på avancerad nivå. Hade den gått på helfart hade jag pluggat i 1,5 år, men blir 3 då den läses på halvfart. Problemet som jag ser det är att det idag är så att, lärare ska gå diverse kollegiala utbildningar för att bli bättre lärare. Men samhället stället inte några sådana krav på rektorerna för att bli bra ledare. Det är också så att för att ens få söka till rektorsprogrammet måste du vara anställd som just rektor… Att svenska skolan ser ut som den gör handlar inte om lärarna. Utan det handlar om att cheferna (rektorerna) inte har rätt utbildning för att vara chef. Bara för att du har en pedagogiskutbildning i grunden säger det inget om att du har förmågan att vara chef och ta ett chefsansvar.
- Så hur vill jag då göra om rektorsprogrammet tänker du? Jo så här: det ska vara ett riktigt program på 360 högskolepoäng, och den som vill söka till det programmet skall göra det med samma utgångsläge som alla andra högskoleprogram. Jag anser att programmet bör innehålla 90 högskolepoäng inom pedagogik, att det bör vara 90 högskolepoäng inom kärnämnen som matematik, svenska och engelska. Du ska sedan läsa kurser inom: ledarskap, verksamhetsutveckling, ekonomi, styrning, miljöansvar, kvalitetsarbete, organisationsansvar, kommunikation, personalansvar med mera, självklart ska du även skriva ett examensarbete på 15 högskolepoäng.
- Ta bort skolplikten och inför läroplikt istället. Idag har vi krav på att elever från år F-9 ska vara i skolan. Men det finns inga krav på att eleverna ska lära sig någonting. Vi har flera ungdomar som går ut grundskolan utan att kunna läsa- och skriva, som inte kan räkna eller ens säga några få meningar på engelska. Du kan lämna grundskolan utan att ha lärt dig någonting, det viktigaste var istället att du var på skolan… Med läroplikt istället för skolplikt kan vi ställa krav på lärandet. Lärandet är viktigare än varandet…
- Tillåt hemskolning, alla barn mår inte bra av skolan som institution, att vi inom skolan ska ha krav på att göra orosanmälningar på grund av psykisk ohälsa blir bara fel. Gör undervisningen mer flexibel.
- Ta bort betygen från grundskola, och inför dem på gymnasiet istället. Gör så att alla elever kommer in på de gymnasieprogram de söker. Nej det finns ingen elev som har språk- eller matematiksvårigheter som kommer ansöka till program som natur eller liknande. Däremot hade vi haft fler som kommit in på praktiska programmen, och som därav skulle slipper gå IM ett år och för att sedan riskera att hoppa av gymnasiet. Ge dem möjligheter istället för hinder.
- Gör gymnasieskolan obligatorisk. Ta bort CSN och låt istället barnbidraget vara kvar tills de tar studenten. Dels är det redan svårt för ungdomar att få sommarjobb idag, och dels krävs gymnasieutbildning för att få jobb idag. Ändra också på kraven att läsa kärnämnen på gymnasiet. Vill du gå ett praktiskt program så låt de som vill endast läsa det praktiska ämnena, och om de i framtiden vill läsa kärnämnen ge dem möjligheter till det då.
Om jag fått förändra något är det definitivt dessa punkter.