Högtider & födelsedagar

Jul på Staberg.

Idag gick vi till Gamla Staberg för att kolla in deras julmarknad. Det var mysigt, fanns ponnyridning för barn och massa fina marknadsstånd med hantverk, godis och tunnbrödsbakning. Det var riktigt mysigt att gå där och kika, fick lite julkänslor. Jag tänkte försöka skriva lite inspirerade inlägg för julen i år.

Nu på kvällen sitter vi och tittar på reprisen av På Spåret, vi ska alldeles strax gå ut till bastun. Känns verkligen som det kan bli skönt i det här vädret för nu är det vinterkallt. Tycker det är kallade mellan från -0 till -10 än över minus 10.

Fem en fredag

Fem en fredag v. 47: Statuscheck

20241118 162539 scaled

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar hos Elisa så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Kom ihåg att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.

  1. Vad är du hungrig på?
  2. Vad är du trött på?
  3. Vad är du skyldig?
  4. Vad är du sen med?
  5. Vad är du på för humör?

Vad är du hungrig på?
Spännande fråga, har precis vaknat. Men tror faktiskt det är något med ägg.

Vad är du trött på?
Mörkret, det är tröttsamt att det är mörkt hela tiden.

Vad är du skyldig?
Det vanliga räkningarna som ska betalas.

Vad är du sen med?
Ingenting vad jag vet? Om inte vakna klockan 8:is räknas?

Vad är du på för humör?
Tillfreds, helgen ska bestå av att kolla på julmarknad hoppas jag. Samt att det idag är House of lola hos mig.

Speciallärare Specialpedagog

I skolan har man möten på eftermiddag & kväll.

20240928154424 IMG 5341

Fick en fråga om varför jag jobbade så lång dag igår. Som ni vet är jag specialpedagog och speciallärare. Inom skolan så är det ju lätt att tro för de som inte jobbar i branschen att våra arbetstider är 8:00-16:30 varje dag, sedan drar vi hem och har härliga lov som ingen annan har. Det är inte någon sanning, i skolan så är det vanligt att vi får jobba kvällar. Många arbetsplatser jag varit på har vi haft APT efter arbetstid som ett exempel där vi jobbat från 8:00-18:30 en gång i månaden. Sedan har man haft föräldramöten på kvällen där tiden för vårdnadshavarna varit 18:00-20:00, medan vi som jobbar varit på jobbet sedan 8:00-20:00, detsamma gäller vid ”öppet hus”, uppvisning, skolavslutning på kvällen och annat som läggs kvällstid.

Varför gör man så kan du nog tänka? Jo för att vårdnadshavare kan delta på kvällen efter jobbet. Det här är anledningen till att många blir upprörda numera över att lärare inte har utvecklingssamtal på kvällen. Vi har redan så pass många och att vara 12 timmar på jobbet är väldigt tröttsamt. Normalt när någon jobbar så länge, och då tänker jag inom vården, bruket eller liknande så får man ledigt dagen efter alternativt jobbar kort dag och sedan går på en längre ledighet. Så ser det inte ut i skolan, vi går till jobbet dagen efter och ska köra på som vanligt.

Jag vill förtydliga att valet av skola, självklart även inkluderar förskolan. Även deras personal arbetar på kvällar. Skolans mötestid är också förlagd på eftermiddagar. Runt 15:00 och framåt har vi i regel alla former av möten eftersom eleverna oftast gått hem vid den tiden. En lärare som då arbetat med barn och unga hela dagen förväntas alltså flexibelt slå om och vara aktiv på möten när andra normalt sätt inte vill ha mötestid. Förra veckan talade jag med en annan profession som jobbar i skolan, men kommer från en annan bransch om detta. Personen sa: ”VARFÖR LÄGGER NI ETT MÖTE 15:30! MAN ÄR JU TRÖTT DÅ! DETTA SKULLE ALDRIG SKE PÅ... jag fick förklara för personen att det är enda tiden på hela dagen vi kan träffas, då har alla elever gått hem och möten ska genomföras.

Utöver detta har lärare i skolan och vissa förskollärare förtroendetid, man arbetar alltså 45 timmar i veckan, istället för 40 timmar i veckan. De där 5 timmarna extra per vecka får du som lärare med ferietjänst ut när eleverna har lov. Dock är det långt ifrån alla lärare som har ferietjänst, och många av oss arbetar på loven.

När jag 23 år gammal sökte till lärarprogrammet stod valet mellan det och sjuksköterskeprogrammet. Jag valde lärarprogrammet, en av anledningen var att jag då som ung mamma ville slippa arbeta kvällar och helger så min son skulle få en mer närvarande mamma. Det var en rejäl tekanna med kokande vatten som kastade på mig när jag 2012 klev in i skolans värld och insåg att detta arbete kräver en hel del kvällsarbete och helt utan att man får möjlighet till återhämtning som jag fick som undersköterska efter delad tur… Låter det som jag ångrar mitt yrkesval? Det gör jag inte, men den som väljer ett arbete i skolan oavsett om du är lärare, elevassistent, sjuksköterska eller kurator kommer bli varse att det absolut inte är ett 8:00-16:30 arbete man ger sig in på.